jesienna zupa z ciecierzycy
Wiadomo, że jesienią ma się ochotę na treściwsze potrawy. Dla mnie jest to czas, kiedy zaczynam nałogowo jadać zupy, bo w innych porach roku i warunkach meteorologicznych nie zawsze nam po drodze;)
Ta rozgrzewająca, gęsta, jesienna zupa z ciecierzycy jest nie tylko pyszna i sycąca, ale dodatkowo cieszy lekko orientalną nutą curry i szybkością przygotowania:) Moja wersja jest kompilacją przepisów zasłyszanych i przeczytanych w internecie.
Składniki (na 4 porcje):
– 400 g odsączonej z zalewy ciecierzycy (Cicer arietinum)
– 2 ziemniaki
– puszka pomidorów bez skórki / koncentrat pomidorowy
– 2 cebule
– 2 plastry chudej szynki wędzonej
– 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
– bulion warzywny
– łyżka oliwy
– pęczek natki pietruszki
– przyprawy: łyżeczka curry, czerwony pieprz, czerwona papryka, czubryca, odrobina gałki muszkatołowej, ‚warzywko’
W garnku, na oliwie poddusiłam poszatkowaną cebulę z dodatkiem curry, zmiażdżonych ząbków czosnku i drobno pokrojonej szynki. Dorzuciłam obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną ciecierzycę. Całość zalałam bulionem warzywnym i dodałam pomidory. Wywar gotowałam do miękkości ziemniaków. Na końcu przyprawiłam a ok. 1/3 zupy zblendowałam dla zagęszczenia całości. Zupę podałam suto posypaną poszatkowaną natką pietruszki i z grzankami czosnkowymi:)
niech ja tylko namierzę w sklepie ciecierzycę;> niestety mam z tym pewne kłopoty i zarzuciłam poszukiwania jakiś czas temu. myślę, że wznowię je będąc w jakimś większym skupisku zacniejszych marketów.
25/10/2010 o 6:18 pm
oby Twe kłopoty ze znalezieniem tych wspaniałych ziaren dobiegły końca jak najszybciej:)
25/10/2010 o 9:03 pm
Bardzo smaczna zupka :). Starałam się trzymać składników podanych w przepisie. Małym odstępstwem było dodanie czerwonej papryki zamiast przyprawy i zrezygnowanie z szynki.
14/02/2011 o 3:02 pm
Bardzo się cieszę, że zasmakowała zupa:)
Dziękuję za miły komentarz:)
14/02/2011 o 8:32 pm
Właśnie się gotuje i pachnie wybornie.
Luuubię ciecierzycę!
18/01/2012 o 3:18 pm
Bardzo się cieszę 🙂
Smacznego!
18/01/2012 o 3:19 pm
Właśnie wciągam zupkę. Całkiem smaczna…mimo, iż bez szyneczki. Użyłam ciecierzycy moczonej przez noc w wodzie. Pierwszy raz jem cieciorkę….czy ma lekko chrupać w zębach, czy to efekt niedogotowania.
05/03/2013 o 3:48 pm
Fajnie 🙂 Ciecierzyca twardawa może być odrobinę niedogotowana, ale ja czasami też lubię takie al dente 🙂
06/03/2013 o 10:29 am
Ja zamiast szynki dodalam wedzony boczek. Co za zapach i smak. rewelacja!!!
Dzieki za pyszny, latwy i szybki przepis 🙂
12/04/2013 o 2:14 pm
Bardzo się cieszę 🙂
12/04/2013 o 8:31 pm