omlet francuski z wędzonym pstrągiem i awokado

Ostatnio ciągle wcinam jajca, pod każdą postacią;) Może podświadomie robię sobie już zaprawę przed Wielkanocą?;)

Składniki (dla 1 osoby):

– 2 jajka (od szczęśliwych kurek:))

– 4 łyżki mleka

– łyżeczka masła

– przyprawy: sól, czarny pieprz, płatki chilli, czosnek niedźwiedzi

– dodatki: pół awokado, 100 g wędzonego pstrąga, łyżka kwaśnej śmietany, kawałek pomidora

Jajka roztrzepałam z mlekiem i dodałam przyprawy. Na rozgrzanej patelni rozpuściłam masło i przelałam na nią masę jajeczną. Smażyłam aż jajka się ścięły, wtedy przełożyłam omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyłam. Na gotowym omlecie położyłam kawałki wędzonego pstrąga, cząstki awokado, nieco kwaśnej śmietany i plaster pomidora.

8 Komentarzy

  1. Tajemniczy Pan X

    mmm… rybka 🙂

    22/03/2011 o 8:09 pm

  2. mopswkuchni

    Ciekawi mnie ten wędzony pstrąg! Dzisiaj właśnie zastanawiałam się nad nim w sklepie, i teraz żałuję, że nie wziełam…
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    23/03/2011 o 7:30 pm

    • Bardzo go polecam! Jest delikatny i pyszny! Ja w ogóle uwielbiam wędzone ryby:)

      23/03/2011 o 9:55 pm

  3. akatka

    ajjjj, cudowne połączenie, utrafiłaś w moje gusta idealnie :))))))

    07/04/2011 o 2:16 pm

  4. Gustavo Woltmann

    Ja już po degustacji i był rewelacyjny. Tyle że zamiast kawałków awokado zrobiłem „guacamole” z limonką, solą i pieprzem, którym posmarowałem całego omleta 🙂

    06/01/2017 o 10:37 pm

Dodaj odpowiedź do mopswkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi