pieczarki zapiekane z kumpiakiem

O tych pysznych pieczarkach już prawie zapomniałam, w tak zamierzchłych czasach uległy spożyciu. Ale nie, doczekały się publikacji i niniejszym przeżywają (chociaż co to za życie?) swoje 5 minut:)

Ich przygotowanie jawi się jako wyjątkowo nieskomplikowane i takie w istocie jest. Jednak wyjątkowy aromat przypieczonego kumpaiku oblanego masłem ziołowym niezwykle przyjemnie i całkiem wykwintnie współgra z soczystą pieczarką. Dlatego tym bardziej warto, chociażby na przegryzkę imprezową:)

14 Komentarzy

  1. strasznie zazdrościmy kuchennego sprzętu i przecudownych zdjęć..pieczarki smakowicie się prezentują 🙂

    27/11/2012 o 12:33 am

    • Bardzo Wam dziękuję 🙂
      Ja również jestem fanką Waszej twórczości 🙂

      27/11/2012 o 10:15 am

  2. Gorące pieczarki, z duża ilością masła i roteckie:)

    27/11/2012 o 8:52 am

  3. przepyszna pozycja i te sprzęty , zazdroszczę:))))

    27/11/2012 o 9:06 am

    • Siankoo, bardzo Ci dziękuję 🙂 A sprzęty, to starzyzna wygrzebana z różnych zakątków, ale mam doń straszną słabość 😉

      27/11/2012 o 10:16 am

  4. Czy kumpiak to jest po prostu boczek? 🙂 Bo jakoś krakowskiej gwary nie rozumiem. 😀
    Wszystko wygląda smakowicie, natomiast nie byłabym sobą, gdybym nie powiedziała, że fotki są cudownie mroczne, a gadżety – cudownie piękne w swej cudowności. 😀 I wyszło masło maślane, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. 😀
    Ta szczoteczka, to też z targu staroci? 🙂 Jest wprost urocza. 🙂

    27/11/2012 o 9:58 am

    • Małgoś, kumpiak, to raczej taka surowa szynka dojrzewająca (bardziej jak parmeńska czy szwarcwaldzka), pochodzi z Podlasia.
      Och, słowa o mHoczności mych zdjęć bardzo, bardzo mi się podobają – serdeczne dzięki 🙂
      Szczoteczka akurat nie ma targowej proweniencji, podarowała mi ją Mateńka, a zakupiła w jakimś urokliwym sklepiku z oprzyrządowaniem domowym 🙂
      Pozdrawiam!

      27/11/2012 o 10:22 am

  5. Przepysznie wyglądają, nie dziwię się, że takie krótkie mają życie;)

    27/11/2012 o 12:05 pm

  6. accantoalcamino

    Sei troppo brava, io mi permetto di mettere le tue fotografie su Pinterest, sono troppo belle ed io ne sono incantata, complimenti ♥

    27/11/2012 o 2:35 pm

    • Grazie mille. Sono molto contento quando vedo le mie foto su Pinterest:)

      27/11/2012 o 2:42 pm

      • accantoalcamino

        Scusami, sei un uomo, che figuraccia 😦 Io ne vedo tante di foto nel web,(sono appassionata anche se possiedo soltanto una compatta piccola piccola) ma belle, eleganti, originali come le tue non ne ho mai viste e le ricette poi. io sono di Trieste e spesso ritrovo un pò della mia tradizione nei tuoi piatti. Preferisco scriverti in italiano (il placco di Google è disastroso;-) )

        27/11/2012 o 2:45 pm

  7. Aga

    Znakomitości! Twoje obrazy są skąpane w aromatach nieziemskich. Pachnie u mnie tymi pieczarkami i zrumienionym kumpiakiem…wyjątkowo wdzięczna przystawka. buziaki!

    27/11/2012 o 8:41 pm

    • Aga, jak zwykle brakuje mi słów by w należyty sposób odnieść się do Twego komentarza! 🙂

      29/11/2012 o 12:38 pm

Dodaj komentarz