francuskie tartaletki z jesiennym nadzieniem

tartaletki1

Wróciłam. Trochę przedwcześnie, a to z powodu pokireszowango palca u stopy, rumienia na łydce i niesprzyjającego rozkładu jazdy;) Tym więc sposobem obecnie leżakuję, chłodzę nogę, przeglądam zdjęcia i zamierzam zabrać się wreszcie za zaległości.

Zarówno wyjazd do Łodzi, jak i do Budapesztu, chociaż krótkie, były bardzo udane i obfitowały w wesołe przygody, ale poświęcę im osobne posty. Dziś natomiast przedstawiam z bliska i ze szczegółami francuskie tartaletki, które niedawno przygotowywałam dla magazynu Czas Wina. Nie wiem co prawda, czy można nazwać je tartaletkami – wszystkie tartaletki, z jakimi miałam do czynienia do tej pory były okrągłe. W każdym razie moje, są bardzo chrupiące i jeszcze bardziej jesienne:)

tartaletki2

tartaletki z ciasta francuskiego z jabłkiem i serem camembert (8 sztuk)

 1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duże twarde jabłko (np. gloster)
250 g sera camembert
2 duże cebule
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól, młotkowany czarny pieprz

 

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy. Pozwalamy jej się podsmażyć, a następnie dusimy przez 10 minut na małym ogniu, dodając cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, sól oraz czarny pieprz. Odstawiamy, aby nieco przestygła.

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy je w plastry, a każdy plaster na mniejsze części.

W zależności od tego, w jakiej formie mamy ciasto, wałkujemy je cienko, lub po prostu rozwijamy rulon, a następnie dzielimy je na osiem równych prostokątów.

Na wszystkich prostokątach rozkładamy równą ilość duszonej cebuli, następnie kawałki jabłka oraz kawałki sera camembert, pamiętając by brzegi ciasta zostały puste, co pozwoli im wyrosnąć i ładnie się rozwarstwić.

Prostokąty ciasta francuskiego wraz z nadzieniem umieszczamy na blasze wyłożonej papierem  pergaminowym i pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się stopi, a brzegi ciasta rozwarstwią się i zezłocą.

Gotowe poduszeczki skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy młotkowanym pieprzem. Podajemy z dużą ilością rukoli.

tartaletki3 tartaletki4 tartaletki5

Reklamy

6 Komentarzy

  1. Mam ten numer Czasu Wina i podziwiałam! 🙂
    Ps. A coś Ty Kobieto na tym urlopie wyprawiała, żeś taka pokiereszowana wróciła?

    15/08/2013 o 4:57 pm

    • Ach Małgoś, nie pytaj 😉 Częściowo z własnej głupoty się urządziłam 😉

      29/08/2013 o 11:20 am

  2. Ależ to smakowicie wygląda! No i te Twoje zdjęcia… za każdym razem jestem pod ogromnym wrażeniem:)

    15/08/2013 o 5:45 pm

  3. Swietny przepis. Wiesz, chyba niedlugo zrobie takie tartaletki, bo malo przy nich pracy a ja ostatnio nie mam czasu na dluzsza zabawe w kuchni.. Zdjecia jak zwykle zniewalajace 😛
    I uwazaj na siebie! 😀 Szybkiego powrotu do zdrowia/tudziez pelnej sprawnosci 😉

    18/08/2013 o 9:04 pm

    • Dzięki za miłe słowa! A tartaletki oczywiście polecam 🙂

      29/08/2013 o 11:18 am

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s