kiszka ziemniaczana

kicha

Kiszka ziemniaczana już kiedyś tu występowała, więc nie jest to jej debiut. Wyznaję szczerze, jak na spowiedzi, że nie znam dokładnie jej składu, ale po analizie organoleptycznej można uznać, że to po prostu zmielone ziemniaki ze skwarkami, może kawałkami kiełbasy? I z przyprawami. Czy to wszystko? Trudno orzec. Pewne jest natomiast, że jest to rzecz wyśmienita. U mnie właśnie dziś na obiad.

A u nas znów chłodno. Ale chłodno tak akurat na moją ukochaną czerwoną ramoneskę w szkocką kratę, więc co do aury – jestem wniebowzięta!

kiszka2

Advertisements

11 komentarzy

  1. Kiszkę pierwszy raz jadłam kilka lat temu z grilla. Była dla mnie nowością i pomimo, że nie jestem wielbicielką ziemniaków, smakowała:)

    10/03/2013 o 10:25 am

  2. wspaniała kiszka, i fajny kształt – taka kiełbaska. Ja takie coś robiłam jako zwykłą zapiekankę w naczyniu żaroodpornym, ale ta forma jest zdecydowanie atrakcyjniejsza.
    Pozdrawiam
    Monika

    11/03/2013 o 4:26 pm

    • Kiszka ziemniaczana smakuje pod każdą postacią 😉

      12/03/2013 o 12:22 pm

  3. Ale że ziemniaczana? Pierwszy raz widzę taki „wynalazek” 😀

    12/03/2013 o 7:39 am

  4. Uwielbiam! Większość rzeczy, które wyglądają niespecjalnie szałowo, smakują nieziemsko 😉

    13/03/2013 o 10:57 am

  5. Nigdy takiej kiszki nie próbowałam a uwielbiam ziemniaki. Musi być świetna! Trochę o niej poczytałam, zbliża się świąteczne wędzenie u mojego wujka to zrobię taką sama, najpierw parzoną a potem wędzoną! 🙂

    14/03/2013 o 11:28 am

  6. Robi sie ją bardzo podobnie jak placki ziemniaczane-tyle,że dodaje się podduszoną cebulkę i boczek pokrojony w kostkę -też podsmażony. no i wiadomo,jajka, mąka,sól,pieprz.
    Całość upycha sie w naturalne jelita (solone dostępne prawie w każdym dobrym sklepie mięsnym).Trzeba je tylko wypłukać z soli i wuala!
    Póżniej pieczemy w piekarniku,a wcześniej zaopatrujemy się w pudło chusteczek jednorazowych do wycierania cieknącej śliny 😉
    Aha-nie napychamy zbyt ciasno,żeby nie popękały.
    Bożena.

    30/04/2013 o 1:14 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s