zapiekanka ziemniaczano-mięsna

więzienna zapiekanka1

Dałam szansę zaistnienia mojej zapiekance z rozpadłymi ziemniakami. Cóż, ani zbyt odrkywcza, lekko przywędzona (to już u mnie standard) no i jeszcze te nieszczęsne ziemniaki. Ale mimo to dobra i z „lekką nutką dekadencji”, a to chyba za sprawą mocno muszkatołowego beszamelu.

Z doniesień pogodowych – w Krakowie pięknie, tylko, jak dla mnie, trochę za gorąco! 16 stopni, to już lekka przesada. Constans 12 i będę w pełni usatysfakcjonowana;) Straszą, że od przyszłego tygodnia przymrozki. Przymrozki też mnie nie cieszą, tylko te 12 stopni i o nic więcej nie proszę!

zapiekanka ziemniaczano-mięsna

4 duże ziemniaki
300 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 duża cebula
4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
300 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Obrane ziemniaki podgotowałam przez 10 minut. Po ostudzeniu pokroiłam w plastry.

Mięso podsmażyłam na teflonowej patelni z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki. Przyprawiłam solą i pieprzem.

Podsmażyłam masło z mąką, a następnie dodałam mleko i gotowałam beszamel cały czas mieszając sos trzepaczką, by zapobiec powstawaniu grudek, bądź też rozbijając już istniejące. Gdy beszamel zgęstniał, przyprawiłam go solą, białym pieprzem i dużą ilością gałki muszkatołowej.

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyłam połową ziemniaków, polałam 1/3 beszamelu, następnie rozłożyłam mielone mięso, znów polałam 1/3 beszamelu. Całość przykryłam resztą ziemniaków i zalałam pozostałym beszamelem. Na wierzch położyłam jeszcze równomiernie kawałki masła.

Zapiekałam około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż wierzch się zezłocił tudzież przypalił;)

więzienna zapiekanka3

więzienna zapiekanka2

Advertisements

4 komentarze

  1. piękne zdjęcia, jak zawsze! 🙂

    06/03/2013 o 2:24 pm

  2. Przewspaniały blog! Dziś go znalazłam i zostaję… NA ZAWSZE:) Pozdrawiam gorąco.

    08/03/2013 o 5:24 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s