zapiekanka z rzepy, ziemniaków i boczku pod beszamelem

zapiekanka z rzepy2

Rzepa nadal w natarciu;) Dziś pod postacią lekko przywędzonej zapiekanki. Kiedyś, szperając po internecie, wpadł mi w oko właśnie przepis na zapiekaną rzepę, ale nie mogąc namierzyć pierwowzoru, postanowiłam z zastanych składników skompilować coś sama. I wyszła ta wyborna rzecz, która zdecydowanie przerosła moje oczekiwania, stawiając rzepę w szeregu moich (obecnie;)) ulubionych warzyw. Zapiekanka ta stanowiła dodatek do pieczonego mięsa i spisała się w tym zestawieniu na piątkę.

A ja niedługo wyruszam wraz z moją kapelą na cały weekend do pięknego Wrocławia:)

zapiekanka z rzepy, ziemniaków i boczku pod beszamelem

jedna duża rzepa
4 ziemniaki
pół cebuli
100 g boczku
2 (lub więcej;)) ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
250 ml mleka
50 g masła
ok 2 łyżki mąki
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

By przygotować sos wymieszałam masło z mąką i zaczęłam podsmażać. Dodawałam stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewałam, aż sos ‚wchłonął’ całe mleko i zgęstniał. Dodałam sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

Boczek i cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na teflonowej patelni.

Obrane ziemniaki obgotowałam przez 10 minut.

Obraną rzepę i ziemniaki pokroiłam w plastry i układałam naprzemian w naczyniu żaroodpornym. Warzywa zalałam sosem beszamelowym i posypałam wysmażonym boczkiem z cebulą.

Zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż sos się zezłocił (przy czym chyba przesadziłam nieco z opcją górnej grzałki;))

zapiekanka z rzepy1

Advertisements

8 komentarzy

  1. Podoba mi się jak opisujesz wykonanie przepisu…Zapiekanka musi być pycha…pzd

    15/02/2013 o 6:22 pm

  2. Aga

    Takie smakołyki, to tylko Ty wymyslić i wcielić w życie potrafisz, aby rzepę zapiekać? pierwsze słyszę! Ale bardzo bardzo mi się ten pomysł podoba!

    16/02/2013 o 5:07 pm

    • Bardzo mnie cieszą takie słowa od prawdziwego kulinarnego guru 🙂

      18/02/2013 o 11:11 am

  3. Aga

    No błagam…:) Mam nadzieję, że kapelowe wojaże udane i owocne. całuję!!

    18/02/2013 o 7:33 pm

  4. Jedno wielkie WOW dla fotografii, jest przepiękna, taka jak lubię, moja ulubiona!
    Muszę napisać o tym blogu na moim blogu niebawem
    Będzie mi bardzo miło gościć na nim, bo dopiero zaczynam
    http://www.naturalliving.pl

    18/02/2013 o 10:53 pm

    • Dziękuję! Będzie mi ogromnie miło! Pozdrawiam i życzę powodzenia w blogowaniu 🙂

      19/02/2013 o 2:53 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s