pekany w cynamonowym karmelu

pekany1

Ostatnio idąc przez zimowy Kraków, bo sypnęło śniegiem, poczułam dochodzący z bliżej nieokreślonego kierunku zapach niczym ze świątecznego jarmarku. Jakby karmel, jakby orzechy, jakby przebijająca się przez mróz nuta cynamonu. Pożałowałam wtedy dotkliwie, że jeszcze gdy Rynek usiany był bożonarodzeniowymi straganami, nie skusiłam się na prażone w karmelu pyszności. Nic nie stało jednak na przeszkodzie, by sporządzić sobie coś na kształt świątecznego przysmaku w domostwie. Zwłaszcza, że to zaledwie chwila-moment:)

pekany w cynamonowym karmelu

szklanka orzechów pekan (ale mogą być każde inne)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka wody
szczypta utartego cynamonu

Na suchą patelnię wsypałam cukier i dodałam odrobinę wody. Na średnim ‚ogniu’ rozpuściłam cukier często mieszając. Dodałam masło i cynamon, zamieszałam, żeby wszystko się połączyło, a następnie wsypałam orzechy. Mieszałam, aż orzechy pokryły się karmelem i podprażyły. Orzechy wyłożyłam płasko na papier pergaminowy, aby karmel zastygł, a kiedy to nastąpiło połamałam je na kawałki.

pekany2

Advertisements

6 komentarzy

  1. pychota do kwadratu:)

    08/01/2013 o 10:43 pm

  2. Pysznie wyglądają i jakie szybkie w zrobieniu. Jutro spróbuję 🙂

    09/01/2013 o 12:12 am

    • Są bardzo dobre i faktycznie szybkie 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂

      15/01/2013 o 10:20 am

  3. już je widzę na moich lodach!

    09/01/2013 o 1:02 am

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s