ciasto serowe z rozmarynem i cytryną

Ciasto to jest eksperymentem a jednocześnie jednym ze sposobów mającym na celu zagospodarowanie góry sera przywiezionego z naszej Stróży. Jedna jego część poszła na prawdziwy, ogromny sernik, kolejna na 80 ruskich, a reszta została przetworzona właśnie w to ciasto. Smaki przedziwne się tu łączą, ale o dziwo, ze skutkiem pozytywnym. Nie dość, że ser, to jeszcze budyń waniliowy, rozmaryn i cytryna. A na dobitkę mój ukochany dżemik z czarnej porzeczki, którego mam cały zapas:)

Pomysł świtał mi w głowie, ale mimo to zasięgnęłam języka w internecie i wsparłam się na tym przepisie.

ciasto serowe z budyniem, rozmarynem i cytryną

60 dag sera białego (nigdy nie mielę, bo lubię te grudki:))
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
2 torebki budyniu waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
gałązka rozmaryn

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, a żółtka ubiłam z cukrem.

Do żółtek z cukrem dodałam ser, rozpuszczone i wystudzone masło, mleko, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sok z cytryny, rozdrobniony rozmaryn. Wszystko zmiksowałam. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, należy zwiększyć ilość mleka, natomiast gdyby okazała się zbyt rzadka, można dodać nieco mąki, jednak trzeba pamiętać, że ciasto nieco stwardnieje.

Masę przełożyłam do natłuszczonej tortownicy i piekłam ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Advertisements

16 komentarzy

  1. Aga

    Powiało Chełmońskim…przez tę chustę chyba, skojarzenie niebezzazadne, mamy wszak babie lato… 🙂
    Zestawienie smakowe interesujące. Też chcę takiego sera prawdziwego! Musiał cudownie wypaść w tej osłonie.

    31/08/2012 o 1:00 pm

    • Ech, Ty zawsze wszystko tak pięknie ujmiesz!
      Ogromne dzięki, po raz kolejny! 🙂

      31/08/2012 o 1:33 pm

  2. Lubię do Ciebie w padać z okazji i bez, bo zawsze czeka na mnie coś dobrego i całkiem mi z tym dobrze 😉

    31/08/2012 o 2:17 pm

    • Ależ pozytywnie 🙂 Wielkie dzięki i nawzajem 🙂

      31/08/2012 o 3:03 pm

  3. Kasia

    Jestem juz uzalezniona od Twoich zdjec 🙂

    31/08/2012 o 8:48 pm

  4. Jak zwykle mnie urzekłaś, zdjęciami i pomysłem na ciasto:)

    01/09/2012 o 12:32 am

  5. podążyłam za zdjęciem, pyszności:)

    02/09/2012 o 9:52 pm

  6. wow jakie piękne zdjęcia !! cudowne ciacho

    03/09/2012 o 3:25 pm

  7. Piękne zdjęcia z chustą!

    03/09/2012 o 6:31 pm

  8. accantoalcamino

    Bellissima!!!

    24/11/2012 o 7:29 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s