ciasto serowe z rozmarynem i cytryną
Ciasto to jest eksperymentem a jednocześnie jednym ze sposobów mającym na celu zagospodarowanie góry sera przywiezionego z naszej Stróży. Jedna jego część poszła na prawdziwy, ogromny sernik, kolejna na 80 ruskich, a reszta została przetworzona właśnie w to ciasto. Smaki przedziwne się tu łączą, ale o dziwo, ze skutkiem pozytywnym. Nie dość, że ser, to jeszcze budyń waniliowy, rozmaryn i cytryna. A na dobitkę mój ukochany dżemik z czarnej porzeczki, którego mam cały zapas:)
Pomysł świtał mi w głowie, ale mimo to zasięgnęłam języka w internecie i wsparłam się na tym przepisie.
ciasto serowe z budyniem, rozmarynem i cytryną
60 dag sera białego (nigdy nie mielę, bo lubię te grudki:))
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
2 torebki budyniu waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
gałązka rozmaryn
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, a żółtka ubiłam z cukrem.
Do żółtek z cukrem dodałam ser, rozpuszczone i wystudzone masło, mleko, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sok z cytryny, rozdrobniony rozmaryn. Wszystko zmiksowałam. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, należy zwiększyć ilość mleka, natomiast gdyby okazała się zbyt rzadka, można dodać nieco mąki, jednak trzeba pamiętać, że ciasto nieco stwardnieje.
Masę przełożyłam do natłuszczonej tortownicy i piekłam ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Powiało Chełmońskim…przez tę chustę chyba, skojarzenie niebezzazadne, mamy wszak babie lato… 🙂
Zestawienie smakowe interesujące. Też chcę takiego sera prawdziwego! Musiał cudownie wypaść w tej osłonie.
31/08/2012 o 1:00 pm
Ech, Ty zawsze wszystko tak pięknie ujmiesz!
Ogromne dzięki, po raz kolejny! 🙂
31/08/2012 o 1:33 pm
Lubię do Ciebie w padać z okazji i bez, bo zawsze czeka na mnie coś dobrego i całkiem mi z tym dobrze 😉
31/08/2012 o 2:17 pm
Ależ pozytywnie 🙂 Wielkie dzięki i nawzajem 🙂
31/08/2012 o 3:03 pm
Jestem juz uzalezniona od Twoich zdjec 🙂
31/08/2012 o 8:48 pm
Jejć 🙂 Cieszę się przeogromnie 🙂
01/09/2012 o 12:33 pm
Jak zwykle mnie urzekłaś, zdjęciami i pomysłem na ciasto:)
01/09/2012 o 12:32 am
:* Dziękuję!!!
01/09/2012 o 12:33 pm
podążyłam za zdjęciem, pyszności:)
02/09/2012 o 9:52 pm
Bardzo mi miło! Dziękuję 🙂
02/09/2012 o 10:51 pm
wow jakie piękne zdjęcia !! cudowne ciacho
03/09/2012 o 3:25 pm
Bardzo, bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂
03/09/2012 o 4:46 pm
Piękne zdjęcia z chustą!
03/09/2012 o 6:31 pm
🙂 🙂 Dziękuję!
03/09/2012 o 6:34 pm
Bellissima!!!
24/11/2012 o 7:29 pm
🙂 🙂
26/11/2012 o 11:02 am