kotleciki z miętą i sosem miętowym

U nas nadal smętna pogoda, nadal huk nauki i obowiązków, nadal trochę nerwówki. Ale jeść coś trzeba. Niestety, kotleciki, o których dziś mowa ‚wyszły’ już dobre parę dni temu, a to tylko mglista reminiscencja. Dziś raczymy się pomidorówką i zapiekanką ziemniaczaną – mam nadzieję, że też będziemy je dobrze wspominać;). A kotleciki były niezrównane! Ich nazwa kodowa, to kotleciki podwójnie miętowe, a to za sprawą miętowego sosu, który wzbogacał i tak już wyraźnie miętowy aromat burgerów. Dawno nic tak mi nie smakowało (chyba tylko krupnik z przydworcowej knajpy w Oświęcimiu).

 

podwójnie miętowe kotleciki z sosem miętowym

500 g mielonego mięsa (u nas baranina i karczek)
1 czerstwa bułka
3 szalotki
sok z połowy limonki
3 (lub więcej;)) ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej mięty
gęsty jogurt naturalny (np. typu bałkańskiego)
jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu worcester
sól & pieprz, kumin, cynamon, za’atar, ostra papryka

Mięso wymieszałam z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, dodałam poszatkowaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos worcester, sok z limonki, jajko, posiekaną miętę i przyprawy. Masę dokładnie wyrobiłam i uformowałam z niej kotleciki, które piekłam potem w piekarniku (na grillu) w temperaturze 180°C, aż się zezłociły (czas pieczenia oczywiście należy dostosować do wielkości kotlecików).

Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem, odrobiną soku z limonki i posiekaną miętą.

Jak dla mnie najlepsze w towarzystwie ziołowego kuskusu 🙂

Reklamy

2 komentarze

  1. Podobają mi się te kotleciki. Zdjęcia, jak zawsze – też. 🙂
    Mnie pogoda zniechęca do fotografowania. Gotuję, jem i czytam. Aparat ma na razie wolne 😉

    14/06/2012 o 1:35 pm

    • Cieszę się ogromnie, że się podobają 🙂
      Ja nawet lubię fotografować przy takiej burej pogodzie, bo lubię efekt rozproszenia światła, jaki dają chmury 😉
      A aparat też potrzebuję trochę odpoczynku, jasne! Ale mam nadzieję, że nie na długo, bo czekam na kolejne Twoje zdjęcia 🙂

      14/06/2012 o 1:43 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s