zapiekany ryż z jabłkami

O tak, to jest typowe wspomnienie z dzieciństwa. Myślę, że nie tylko moje. Pamiętam czasy, kiedy byłam w początkowych latach edukacji, a jedna z koleżanek mieszkała w domu z ogrodem nieopodal szkoły. Jej mama zaprosiła kiedyś latem roku 1990 całą naszą klasę do tego ogrodu i uraczyła właśnie taką zapiekanką z ryżu i słodkich, czerwcowych jabłek. Nic więcej nie było nam wtedy potrzebne do szczęścia. Jedliśmy szybko, żeby jak najprędzej móc wrócić do zabawy.

najprostszy na świecie
zapiekany ryż z jabłkami

150 g suchego ryżu białego

1,5 kg słodkich, miękkich jabłek

ok. 6 łyżek cukru trzcinowego
(w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

150 ml mleka lub słodkiej śmietanki

1 łyżka masła

1 łyżka zgniecionych płatków kukurydzianych

1 łyżka zgniecionych płatków migdałowych

esencja waniliowa

Ryż ugotowałam al dente. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na części. Rozpiekłam jabłka na suchej patelni z dodatkiem soku z cytryny i 3 łyżek cukru trzcinowego aż zmiękły.

Ryż wymieszałam z esencją waniliową, jabłkami, cynamonem i mlekiem/śmietanką. Przełożyłam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki pokryłam cienką warstwą utworzoną z reszty cukru trzcinowego, płatków kukurydzianych i migdałowych i równomiernie rozłożonych kawałeczków masła.

Piekłam zapiekankę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. z funkcją grillowania, by na wierzchu utworzyła się chrupiąca skórka.

Reklamy

10 komentarzy

  1. uwielbiam.

    08/01/2012 o 10:05 am

  2. Nie tylko Twoje, moje też 🙂
    Baaardzo fajne wspomnienie!

    09/01/2012 o 11:49 am

  3. wegewegetacja

    Osobiście zaświadczam, że pycha! Na zimno też 🙂

    09/01/2012 o 11:29 pm

  4. to chyba najlepsza słodka zapiekanka 🙂
    P.S. Piękne zdjęcia!

    25/01/2012 o 7:03 pm

  5. Я навідь уявляю хрустку скоринку та теплий пудинг всередині 🙂

    26/03/2012 o 11:47 am

    • Було дуже смачно. Спасибо за ваш коментар!

      26/03/2012 o 12:46 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s