duszona kapusta pekińska z soczewicą
Ostatnio nabyłam drogą kupna tak gigantyczną głowę kapusty pekińskiej, że po wykorzystywaniu jej do szeregu surówek jak tydzień długi, już sama nie wiedziałam co z nią robić! Z pomocą przyszła soczewica konserwowa. Wytworzyłam coś na kształt potrawki, czy też bigosu (tu moja Mama podniosłaby krzyk i wybiłaby mi z głowy szarganie tej zastrzeżonej nazwy;) – Mamuś, pozdrawiam!;)). Rzecz okazała się na tyle smaczna, że bez krzywienia się jadłam ją przez dwa dni z rzędu. Raz solo, raz z kaszą jęczmienną.
duszona kapusta pekińska z soczewicą
połowa kapusty pekińskiej
ok. 250 g soczewicy (u mnie konserwowa)
1 pomidor
1 cebula
3 (lub więcej;)) ząbki czosnku
10 szt. oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól & pieprz, suszona natka pietruszki, majeranek
Cebulę pokroiłam w piórka i poddusiłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną kapustę pekińską. Następnie dodałam pokrojone w plasterki oliwki i pomidora oraz koncentrat pomidorowy i soczewicę. Potrawkę przyprawiłam i dusiłam ok. 20 minut aż wszystkie smaki dobrze się połączyły.
P.S. Nasza kapela – Code Under nareszcie uzupełniła skład i zaczęła występować:) Jeśli ktoś z moich Czytelników gustuje w rockowych rytmach, to serdecznie zapraszam na nasz facebook’owy profil. Tam znajduje się nieco naszej muzyki i zdjęć:)
Rockowe klimaty to coś dla mnie 🙂
19/01/2012 o 8:47 am
Bardzo mi miło 🙂
19/01/2012 o 9:54 am