placek z cukinią i porem

Zalety gotowego ciasta francuskiego są nieocenione, wiadomo. Zawsze jak czas mnie nagli, a mam je akurat pod ręką, to staje się jasne, że obiad i tak będzie wyborny:) Nie zaprzeczam, że jednym z moich ulubionych dodatków do ciasta francuskiego jest wypieczony boczek, no ale ta jarska wersja jest piątkowa, więc o boczku mogę jedynie pomarzyć;) Jednak, żeby oddać sprawiedliwość, muszę przyznać, że duszony por, cukinia i cebula stanowią godne zastępstwo.

Mój tartowy placek ma wygląd, nie bójmy się tego powiedzieć, nieco rustykalny, ale takie niedbałe kompozycje mają w sobie przecież ten urok prostoty;) A śliczne naczynie do zapiekania, to dalsza część podarunku od Gregora.

Składniki:

– 1 por

– 1 cukinia

– 2 duże białe cebule

– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

– ok. 100 ml gęstej kwaśnej śmietany

– ok. 50 g tartego sera ementalera

– 1 jajko

– 1 łyżka oleju z pestek winogron (rozmarynowo-jałowcowego)

– przyprawy: sól, kolorowy pieprz, rozmaryn

Por, cebulę i cukinię pokroiłam na kawałki i udusiłam na niewielkiej ilości aromatyzowanego oleju z pestek winogron. Doprawiłam.

Naczynie żaroodporne wyłożyłam 2/3 ciasta francuskiego a następnie przestudzony farsz warzywny ułożyłam na cieście francuskim. Całość zalałam mieszanką jajka, śmietany i tartego sera. Resztę ciasta pokroiłam na długie paski i przykryłam nimi ‚zapiekankę’ w formie kratki.

Placek piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 25-30 minut.

Advertisements

4 komentarze

  1. strasznie mi się podoba ten jego rustykalny wygląd.

    15/07/2011 o 2:51 pm

  2. Bardzo ładny i z pewnością smaczny placek! A naczynie rzeczywiście ciekawe! Dawno mnie u Ciebie nie było i widzę, że jest co komentować – same pyszności!

    22/07/2011 o 7:42 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s