sola z pieczarkami i rozmarynową nutą

Przepis ten znam od mojej Ciotki Renki i nie wiem, czy nie jest to czasem mój ulubiony sposób przyrządzania ryby. A nadaje się każda biała ryba. Oprócz soli, przykrywałam pieczarkową pierzynką również pangę, flądrę, limandę, mintaja i morszczuka. A to dopiero preludium:)

Składniki (dla 2 osób):

– ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie tym razem z soli)

– ok. 300 g pieczarek

– 50 g masła (u mnie czosnkowe)

– 5 czubatych łyżek bułki tartej wymieszanych z 3 łyżkami tartego parmezanu

– sok wyciśnięty z połowy cytryny

– przyprawy:  gotowa ‚przyprawa do ryb’ lub sól, czarny pieprz, pieprz cytrynowy, odrobina rozmarynu, suszona natka pietruszki

Oczyszczone filety skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam przyprawami. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, zasypałam częścią bułki tartej z parmezanem i mniejszą częścią pokrojonego masła, a na wierzchu ułożyłam pokrojone w plastry pieczarki. Na pieczarkach położyłam równomiernie pozostałe masło pokrojone na małe kawałki, a całość posypałam resztą bułki tartej. Rybę zapiekałam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Początkowo można piec rybę pod przykryciem (żeby była bardziej soczysta), ale w połowie czasu należy zdjąć przykrycie i dać szansę pieczarkom na przyrumienienie się:)

Reklamy

10 Komentarzy

  1. podoba mi się to połączenie soli i pieczarek 🙂

    19/04/2011 o 8:18 am

  2. Tajemniczy Pan X

    Ojojoj 😀

    19/04/2011 o 5:02 pm

  3. akatka

    pysznie 🙂 wszystko co z rybką jest wspaniałe 🙂 pozdrawiam!

    21/04/2011 o 9:21 am

  4. K

    Super przepis, zapraszam do mnie 🙂

    22/04/2011 o 4:06 pm

    • Dziękuję:)
      Już zajrzałam i będę nadal zaglądać:)

      24/04/2011 o 11:35 pm

  5. -bardzo podoba mi sie kompozycja podania. i do tego ten składnik – rozmaryn! szał 😀

    27/04/2011 o 12:11 pm

    • Dzięki:) Cieszę się, że przypadł Ci przepis do gustu:)

      27/04/2011 o 12:33 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s