cannelloni ze szpinakiem
Pamiętam jak pierwszy raz jadłam cannelloni. To było końcem lat ’80 u ciotki we Wrocławiu. Wtedy to było naprawdę ‚coś’! Wszyscy z ciekawością zaglądaliśmy do środka rulonów, żeby dowiedzieć się, co jest nadzieniem tego niezwykłego makaronu;) Było nim mięso!
A u mnie tym razem wersja jarska, ze szpinakiem i sosem pomidorowym.
Składniki (dla 2 osób):
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów pelati
– jedna biała cebula
– 4 (lub więcej) ząbki czosnku
– łyżeczka oliwy
– przyprawy: sól, czarny pieprz, parę listków bazylii lub łyżeczka suszonej
Na odrobinie oliwy poddusiłam poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam pomidory pelati i przyprawy. Gotowałam przez chwilę by smaki się wymieszały, a następnie zblendowałam na głaski sos.
Cannelloni:
– ok. 200 g makaronu cannelloni
– 200 g szpinaku (może być mrożony)
– 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
– 50 g sera feta
– 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
– łyżeczka oliwy
– beszamel (łyżka masła, łyżka mąki, gałka muszkatołowa, sól i mleko gotowane razem i często mieszane do uzyskania gładkiego sosu)
– 2 garści startego żółtego sera do posypania
– przyprawy: sól, pieprz, chilli
Makaron lekko podgotowałam (ok. 3 min., bo nie ufam pieczeniu surowego;)). Szpinak (mrożony) poddusiłam na odrobinie oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, śmietanki, przypraw i pokruszonej fety. Rurki makaronowe nadziałam gotowym farszem i ułożyłam w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu warstwami przedzielanymi beszamelem. Wierzch cannelloni polałam sosem pomidorowym i posypałam żółtym serem. Zapiekałam 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.
Wygląda bardzo smakowicie to cannelloni. A wiesz, że ja nigdy tego makaronu jeszcze nie robiłam…aż wstyd 😉
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
10/03/2011 o 5:56 pm
Uuuu, to faktycznie wstyd;) Jestem pewna, że jak spróbujesz, to na pewno wyjdzie Ci wyśmienite danie:)
10/03/2011 o 10:57 pm
wykończysz nas tymi zdjęciami 😛
10/03/2011 o 8:20 pm
Hehe, już bez takiego ‚brania pod włos’ 😉
Dziękuję 🙂
10/03/2011 o 11:00 pm