chlebek z diabelskimi korzeniami i prażoną cebulką

Ferie mojego Brata powoli dobiegają końca. Pierwszą ich część spędziło Biedaczysko w legowisku, gdyż choroba go zmogła. Kiedy jednak się wylizał, przyjechał na trochę do nas, ale nie dałam mu odczuć, że ma wolne zaprzęgając go do wspólnego wypieku chleba;) To tak trochę żartobliwie, bo bardzo lubimy razem piec i gotować, zwłaszcza ‚sarmackie przysmaki’;)

Składniki: (na podstawie przepisu z książki ‚Pieczenie chleba w domu’ G. Weidenger i M. T. Wiener)

– 30 g świeżych drożdży

– 300 ml letniego mleka

– 500 g mąki pszennej (typ 550)

– 1 łyżka cukru

– 40 g miękkiego masła (lub oliwy)

– 1 łyżka soli

– łyżka ‚diabelskich korzeni’ lub innej ostrej przyprawy i 4 łyżki prażonej cebulki – to już nasza wariacja:)

Drożdże należy rozpuścić w filiżance mleka. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, masło (lub oliwę), drożdże, mleko, ‚diabelskie korzenie’ i prażoną cebulkę. Masę trzeba wyrabiać końcówkami (hakami) ręcznego miksera około 5 min. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką przez około 30 min. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do natłuszczonej formy do pieczenia, oprószamy odrobiną mąki i znów zostawiamy na około 30-40 min. Pieczemy w temperaturze 200 st. C (termoobieg 180 st. C) przez 40 min. Żeby chleb lepiej rósł podczas pieczenia, można wcześniej włożyć do piekarnika żaroodporne naczynie wypełnione 200 ml wody.

Dzięki Brachu, super się z Tobą piekło:)

Advertisements

4 komentarze

  1. Tajemniczy Pan X

    I jak, smakował chlebek? 😛

    10/02/2011 o 6:19 pm

  2. apetyczny ten chlebek 🙂

    11/02/2011 o 8:20 am

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s