staromodne koreczki w nowej odsłonie

W skład moich ‚nowoczesnych’ koreczków wchodzi naleśnik, śmietankowy serek i wędzony łosoś. Lista dość skromna, ale połączenie wprost genialne w swojej prostocie, jak to się mówi:)

Przepis wygrzebało Matczysko w jakim kulinarnym magazynie i z miejsca wszedł do kanonu przekąsek imprezowych. A co więcej, przyjął się był i cieszy niesłabnącą popularnością podczas naszych karnawałowych spotkań:) (np. podczas niedawnej wizyty mojej Chrzestnej i małej impry z tej okazji:)) Przygotowujemy te koreczki na zmianę, raz Matczysko, raz ja. Nowa świecka tradycja, hehe:) Oby trwała jak najdłużej!

Składniki:

Naleśniki:

– 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

– jedno jajko (od szczęśliwej kurki:))

– ok. pół szklanki gazowanej wody mineralnej

– ok. pół szklanki mleka (lub tyle, by ‚ciasto’ uzyskało konsystencję gęstej śmietany)

– szczypta soli/’warzywka’

Podane składniki połączyłam i zmieszałam przy pomocy trzepaczki kuchennej na jednolitą masę. Smażyłam naleśniki (po jednej chochli ciasta) na rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, po ok. 30 sekund z każdej strony.

Farsz i reszta (na 4 naleśniki):

– 200 g wędzonego łososia w plastrach (Salmo salar;))

– 125 g śmietankowego serka (np. Philadelphia, Ostrowia, Turek…:))

– pęczek koperku

– wykałaczki

Przestudzone naleśniki posmarowałam cienką warstwą serka, posypałam poszatkowanym koperkiem. Na to wszystko poszły plastry łososia. Potem wszystko uległo zrolowaniu, pokrojeniu w grube plastry i nabiciu na wykałaczki:)

A wszystkim Babciom i Dziadkom składam życzenia WSZYSTKIEGO BABCIO i DZIADKODNIOWEGO:)

Advertisements

6 responses

  1. Na 100% zrobię je na następnej imprezie! Naprawdę świetny pomysł!

    24/01/2011 o 11:27 am

  2. Zgadzam się z pierwszym komentarzem. Ten przepis jest naprawdę oryginalny i świetny, a jednocześnie prosty. Arcydzieło !

    Pozdrawiam 🙂

    02/02/2011 o 7:08 pm

    • Bardzo dziękuję:)
      Przepis naprawdę świetnie się sprawdza, bo koreczki są proste, szybkie i zawierają łatwo dostępne składniki. No i są bardzo smaczne:)

      02/02/2011 o 7:25 pm

  3. Karol Ka

    hej! czy w Twoich krakowskich zasobach są jeszcze podobne przepisy na szybkie (i smaczne) domówkowe przekąski? bo narobiłaś smaku i ostrzymy zęby na więcej!

    06/04/2011 o 11:43 pm

    • Hehe, jaaaasne:)
      Cieszę się, że się spodobało:)

      06/04/2011 o 11:50 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s