świąteczny kajmak

Kajmak (tak jak i knysze), goszczą u nas i w Wielkanoc i w Boże Narodzenie. To po prostu nasze świąteczne jedzonko. Te pyszności zwykle przygotowuje mój Tata, a my z Bratem tylko asystujemy. Tak było i w tym roku:) Słodka krówkowa masa zawsze będzie kojarzyć mi się z wyjątkowymi, świątecznymi chwilami:)

Tak mi smutno, że już po Świętach…:( Było tak miło i rodzinnie, a tu znowu tyle czekania do następnych…;)

Składniki:

– 0,5 l mleka (2,5% tłuszczu)

– ok. 0,5 kg białego cukru

– odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)

– wafle

Mleko należy gotować na małym ogniu razem z cukrem, aż utworzą kleistą, półpłynną masę. Powstałą masą przekłada się warstwy andruta i zostawia do stężenia. Na koniec kajmak trzeba pokroić ostrym nożem w dowolnej wielkości romby.

Advertisements

4 komentarze

  1. Tajemniczy Pan X

    A gdzie 4 (lub więcej ;)) ząbki czosnku ? 😛

    27/12/2010 o 9:03 pm

    • Hahaha!!!!;)
      W sumie muszę nanieść poprawkę, bo Ty też przecież zwykle pomagasz przy knyszach i kajmaczku:)
      :*

      28/12/2010 o 12:09 am

  2. i like it

    07/01/2011 o 2:40 am

  3. Pingback: sałata lodowa z wędzonym łososiem i mozzarellą |

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s