krem z zielonego groszku
Wszystko, co teraz robię do jedzenia muszę nazywać ‚jesiennym’;) Dlatego dziś ‚jesienna’ zupa z zielonego groszku w iście wiosennych barwach;)
Piękną mamy jesień w tym roku…
Składniki (na 4 porcje):
– 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
– duża biała cebula
– 500 ml bulionu warzywnego
– 250 ml mleka
– 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
– łyżeczka oliwy z oliwek
– sól, czarny pieprz, płatki chili, natka pietruszki
Poszatkowaną cebulę zeszkliłam na łyżeczce oliwy z oliwek, dodałam zielony groszek i całość zalałam bulionem. Gotowałam do momentu gdy groszek stał się miękki. Dodałam rozgnieciony czosnek i przyprawy a następnie zblendowałam wywar zostawiając nieco ‚grudek’ dla urozmaicenia konsystencji. Na końcu uszlachetniłam smak świeżym mlekiem.
Skomentuj