frittata z boczkiem i cebulą

Przepis na moją dzisiejszą frittatę wypatrzyłam w niezawodnej kuchni.tv, w programie  ‚4 składniki’. Jak nakazuje tradycja, dodałam od siebie nieco inwencji w postaci dodatkowych ingrediencji i początkowe 4 składniki zaproponowane przez autorki cyklu uległy rozmnożeniu;) Ale do domowej frittaty można ‚wrzucić’, zdaje się, wszystko, więc czuję się w pełni usprawiedliwiona:)

Składniki (na dwie słuszne porcje):

– 5 – 6 jajek

– 4 ziemniaki

– 2 cebule

– 1 mały por

– 10 dkg boczku

– 10 dkg suchej kiełbasy

– trochę tartego parmezanu

– przyprawy: sól i pieprz

– olej (rzepakowy) lub oliwa do smażenia

Obrane ziemniaki podgotowuję. Poszatkowaną cebulę i por podsmażam wraz z pokrojonymi w kostkę boczkiem i kiełbasą. Lekko twarde ziemniaki kroję w plastry i smażę na patelni o dużej średnicy, na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy się zrumienią, dodaję na patelnię cebulę, por oraz wędliny a następnie wszystko zalewam rozmąconymi jajkami, posypuję serem i doprawiam. Frittatę smażę do momentu gdy jajka się zetną (by szybciej to nastąpiło można przykryć patelnię pokrywą pod koniec smażenia).

Reklamy

2 Komentarze

  1. Dora

    pycha, ja robie podobnie tylko bez pora a z czosnkiem:)

    22/04/2012 o 9:41 pm

    • O też świetna wersja! Czosnek jest dobry do wszystkiego 🙂
      Dziękuję za komentarz 🙂

      22/04/2012 o 10:31 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s