frittata z boczkiem i cebulą
Przepis na moją dzisiejszą frittatę wypatrzyłam w niezawodnej kuchni.tv, w programie ‚4 składniki’. Jak nakazuje tradycja, dodałam od siebie nieco inwencji w postaci dodatkowych ingrediencji i początkowe 4 składniki zaproponowane przez autorki cyklu uległy rozmnożeniu;) Ale do domowej frittaty można ‚wrzucić’, zdaje się, wszystko, więc czuję się w pełni usprawiedliwiona:)
Składniki (na dwie słuszne porcje):
– 5 – 6 jajek
– 4 ziemniaki
– 2 cebule
– 1 mały por
– 10 dkg boczku
– 10 dkg suchej kiełbasy
– trochę tartego parmezanu
– przyprawy: sól i pieprz
– olej (rzepakowy) lub oliwa do smażenia
Obrane ziemniaki podgotowuję. Poszatkowaną cebulę i por podsmażam wraz z pokrojonymi w kostkę boczkiem i kiełbasą. Lekko twarde ziemniaki kroję w plastry i smażę na patelni o dużej średnicy, na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy się zrumienią, dodaję na patelnię cebulę, por oraz wędliny a następnie wszystko zalewam rozmąconymi jajkami, posypuję serem i doprawiam. Frittatę smażę do momentu gdy jajka się zetną (by szybciej to nastąpiło można przykryć patelnię pokrywą pod koniec smażenia).
pycha, ja robie podobnie tylko bez pora a z czosnkiem:)
22/04/2012 o 9:41 pm
O też świetna wersja! Czosnek jest dobry do wszystkiego 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂
22/04/2012 o 10:31 pm