waleczny karmazyn

Po długiej i nierównej walce, nie bez wysiłku, udało mi się wyfiletować karmazyna. Pierwszy i ostatni raz. Jednak obcowanie z jego wnętrznościami (prawie) skutecznie zniechęciło mnie do konsumpcji jego mięsa… A na dobitkę, z dwóch porządnych kawałów ryby (0,5 kg) po moim nieudolnym ‚sprawieniu’, zostały mikre, ledwo widoczne na zdjęciu ochłapy;) Ale cieszę się, że ostatecznie udało mi się usunąć z myśli widok rybich flaczków i zaryzykowałam spożycie, bo mimo iż niewdzięczny w (zwłaszcza nieumiejętnej) obróbce, karmazyn okazał się super smaczną bestią:D Pieczony jak zwykle w folii (chyba czas już ‚zmienić płytę’;))

Na naszym obiedzie karmazyn wystąpił w towarzystwie pysznej zapiekanki ziemniaczano-cebulowo-porowo-serkowo brie’owej;) Przepis zaczerpnęłam z Internetu, ale i tak zrobiłam po swojemu, czyli idzie dwu-porcjowy skład:

– 4 obrane, podgotowane i pokrojone w grubawe plastry ziemniaki

– jedna cebula i jeden por, parę ząbków czosnku, poszatkowane i podduszone

– jedno opakowanie serka brie, pokrojone w plasterki

– tarty ser żółty do posypania

– przyprawy (u mnie ‚warzywko’, pieprz ziołowy, ostra papryka i ‚przyprawa do ziemniaków’)

Żaroodporne naczynie nasmarowałam oliwą i czosnkiem, rozłożyłam warstwę ziemniaków. Następnie przykryłam ją duszonym porem, cebulą i czosnkiem oraz serkiem pleśniowym, doprawiłam i nałożyłam drugą warstwę ziemniaków. Na koniec posypałam wszystko tartym wiejskim serem żółtym ze Stróży:) Zapiekałam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C pod grillem. Mniam:)

Dziś zaszczyciła nas zaproszeniem do siebie  na obiad Dumna i Blada Gocha. Uraczyła nas cudowną zupą krem z papryki (muszę koniecznie sama przyrychtować) i pizzą;) Dumny i Blady Chrobotek, jako Prawa Ręka Gochy, asystował podczas gotowania:) My natomiast tylko jedliśmy;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s