cykoria po belgijsku

Nareszcie, dzisiejszy obiad miał i prezencję i wyborny smak:) Ale okazuje się, iż porcji składającej się z dwóch sztuk cykorii nie dałby rady chyba żarłok. Myśmy nie dali rady nawet po jednej sztuce – niby samo zielsko a tak daje do wiwatu;) A teraz skład (dla dwóch pasibrzuchów):

– 4 podgotowane (5-7 minut) w osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie i odcedzone cykorie

– 4 plastry szynki o dużej średnicy i 4 duże plastry sera ementalera

– sos beszamelowy (2 łyżki masła i 2 łyżki mąki wymieszane i zrumienione, 400 ml mleka, sól lub kostka bulionowa, gałka muszkatołowa, biały pieprz gotowane razem aż mikstura zgęstnieje)

W żaroodpornym naczyniu ułożyłam owinięte w szynkę i ser cykorie, zalałam sosem beszamelowym i zapiekałam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. Podałam ze zwykłymi ziemniaczkami, chociaż w przepisie zalecali z pieczywem;)

A zamiast się faszerować Gripexem wypiłam (naturalnie wraz z Gregorem) zdrowotne niepasteryzowane piwo Kasztelan. Niestety ciepławe, żeby się mojemu gardełku nie przysłużyło negatywnie, ale i tak wspaniałe:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s