tilapia i faszerowane ziemniaczki

Dziś odwiedzili nas moi Teściowie. Teść ma problemy wątrobowe, dlatego też postanowiłam przyrządzić coś delikatnego i lekkostrawnego na obiad. Była wielowarzywna zupa krem (wiadomo;)) i rzeczona tilapia z dodatkiem faszerowanych ziemniaczków:)

Oto składniki (na 4 porcje):

– 8 średnich ziemniaków

–  jedna marchew

–  jedna papryka

– jedna cebula

– parę ząbków czosnku

– parę pomidorków koktajlowych

– przyprawy (u nas: sól czosnkowa, biały pieprz, ostra papryka, bazylia, pieprz ziołowy i „przyprawa do ziemniaków”)

– 250 ml jogurtu naturalnego doprawionego ząbkiem czosnku, białym pieprzem i papryką (w ramach sosu do ziemniaczków)

– 4 filety z tilapii doprawione „przyprawą do ryb” i imbirem

Obrane i owinięte w folię ziemniaczki siedziały 50 min. w piekarniku. A obok nich, zapakowana w rękaw kucharski, dusiła się reszta jarzyn pokrojonych w słupki (tylko pomidorki w całości). Gotowe ziemniaki wydrążyłam i nafaszerowałam warzywami a następnie pokropiłam sosem jogurtowym. Stanowiły one pyszny dodatek do pieczonej w folii tilapii:)

W oryginalnym przepisie ziemniaczki były nadziane głównie kiełbaską, ale względy piątkowe (ponoć dziś dyspenza jest i tak) oraz zdrowotne przeważyły na rzecz wegetariańskiej wersji;)

A jutro przybędą moi Rodzice – zapodam pizzę:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s