duszone warzywa

Tę potrawę jedliśmy niedawno, po raz pierwszy u moich Teściów. Jest tyle pyszna co zdrowa, a przy tym łatwa do przygotowania. Dlatego, z paroma własnymi autorskimi modyfikacjami, postanowiłam ją włączyć do naszego domowego jadłospisu:)

Składniki:

– różne warzywa pokrojone (w miarę możliwości) w słupki: 4 ziemniaki,  marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, papryka, trochę natki pietruszki, szczypiorek, parę rozgniecionych ząbków czosnku

– odrobina oleju lub oliwy

– przyprawy (u mnie: chili, papryka, pieprz czarny i ziołowy, sól czosnkowa, bazylia, majeranek, „przyprawa do ziemniaków”)

Ta mieszanka warzyw skropiona oliwą i posypana obficie przyprawami piecze się w piekarniku, w „rękawie do pieczenia” (co za wspaniały wynalazek:)) około 45 minut (ja lubię miękkie, wręcz rozgotowane jarzyny).

W naszej wersji potrawka ta była dodatkiem do filetów z ryby (limandy) pieczonych z imbirem, przyprawami i masłem czosnkowym w folii:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s